Sú kruhové svetlá dobré na fotografiu ?

Po pózovaní je jedným z najdôležitejších prvkov dobrej fotky osvetlenie. Aký druh umelého osvetlenia však na fotografiu funguje dobre? V tomto príspevku budeme diskutovať o použití kruhových svetiel na fotografiu.

Sú kruhové svetlá dobré na fotografiu?

Kruhové svetlá môžu byť skvelým zdrojom osvetlenia pre fotografiu. Pri správnom použití a správnom nastavení môže kruhové svetlo vytvoriť pre klienta rovnomerne osvetlenú a čistú fotku.

Používanie kruhového svetla sa samozrejme netýka iba jeho zapnutia. Tiež by ste chceli vedieť:

  • Ako sa líšia kruhové svetlá od tradičných?
  • Čo robí prstencové svetlo dobré na fotografiu?
  • Aké sú nedostatky kruhového svetla?
kruhove%CC%81%20LED%20svetlo

Ako sa líšia kruhové svetlá od tradičných?

Kruhové svetlá majú tvar kruhu, svetlo je umiestnené na vonkajšej strane konštrukcie a v strede je otvor. Otvor je tam, aby fotoaparát alebo mobil mohol snímať stredom kruhového svetla. Niektoré kruhové svetlá majú možnosť upevnenia aj z hora, čiže napr. na sánky fotoaparátu. Väčšina je však skonštruovaná tak, aby bol fotoaparát či mobil uchytený dole a aby fotky boli robené stredom.

Krúhové svetlá taktiež vnášajú do očí vášho objektu veľmi zreteľný odraz v tvare kruhu. Tradičný modifikátor má namiesto tvaru kruhu pevný okrúhly alebo štvorcový odraz.

Čo robí prstencové svetlo dobré na fotografiu?

Jednoduché použitie

Väčšina kruhových svetiel je trvalé svetlo. Výsledky jeho polohy alebo jasu môžete vidieť okamžite a na komunikáciu s fotoaparátom nepotrebujete ďalšie vysielače ani prijímače.

Ekonomické

Kruhové svetlá môžu byť ekonomickejším zdrojom osvetlenia v porovnaní s nákupom samostatného blesku, stojanu, modifikátora, odpaľovačov pre jemné svetlo.

Eliminujte tiene

Kruhové svetlá eliminujú ostré tiene na tvári subjektu. Tvar kruhového svetla dáva svetlo zhora, zdola a priamo na tvár a rovnomerne osvetľuje váš objekt. Vďaka tomuto jasnému a rovnomernému svetlu sú obľúbené v módnom a beauty priemysle. Prstencové svetlá pomáhajú eliminovať vrásky a zdôrazňujú detaily tváre, ako je napríklad make-up.

makro%20kruhove%CC%81%20LED%20svetlo

Zaujímavé odrazy

Toto svetlo v tvare kruhu môže byť skutočne príjemným svetlom pre fotografa, najmä ak hľadáte modernejší vzhľad.

Skvelé ako doplnkové svetlo

Aj keď pracujete v dobre osvetlenom prostredí, vašim fotografiám môže prospieť kruhové svetlo. Môžu poskytnúť len toľko doplnkového svetla, aby zvýraznili tiene na snímanom objekte, napríklad pod bradou alebo na vzdialenejšej strane nosa.

Aké sú nedostatky kruhových svetiel pre fotografiu?

Kruhové svetlá samozrejme nie sú dokonalé, inak by nikto nikdy nepotreboval iné typy softboxov alebo dáždnikov. Kde teda prstencové svetlá zaostávajú?

Oslnenie

Na objekte s okuliarmi môže byť ťažké použiť kruhové svetlá. Odlesky svetla predbiehajú oči subjektu a je ťažké ich eliminovať fotoaparátom a postprodukciou.

Aberácia

Pri nesprávnom použití môže kruhové svetlo spôsobiť okolo objektu halo efekt alebo chromatickú aberáciu. Chromatickú aberáciu budete musieť opraviť pomocou postprodukčného softvéru, ako je Lightroom alebo Photoshop.

ringlight

Malý a smerový

Krúhové svetlo je relatívne malý a smerový svetelný zdroj v porovnaní s dáždnikom alebo veľkým softboxom. Nebude sa šíriť tak široko ako iné modifikátory, takže to nebude fungovať dobre pre skupinu ľudí. Aj keď sa kruhové svetlo dá použiť aj inak, malo by to byť namierené na objekt, ktorý sníma fotoaparát z vnútra kruhu. Takže to nefunguje veľmi dobre na dosiahnutie pokročilejších svetelných vzorov, ako je napr. bočné osvetlenie.

Ťažko tvarovateľné

Tradičný blesk alebo trvalé svetlo je možné upraviť pomocou dáždnikov, softboxov, komínkov alebo mriežok. Prstencové svetlo sa skutočne nedá upraviť. Dá sa stlmiť, ale nie skutočne tvarovo. Takže to, čo vidíte, je to, čo dostanete. Ak potrebujete iba kúsok svetla v určitej oblasti alebo veľa svetla vo veľkom priestore, prstencové svetlo tieto potreby nedokáže uspokojiť.

Nemôžem premôcť slnko

Kruhové svetlá nie sú zvyčajne dostatočne silné na to, aby ich bolo možné vonku používať pri silnom podsvietení. Chýba im dostatočný jas na to, aby váš objekt dostatočne zosúladili s jasným prostredím a tieňmi na vašich predmetoch

Iné použitia kruhového svetla

Okrem hlavného svetla na fotografiu prstencové svetlá skvele fungujú aj ako doplnkové svetlo alebo svetlo na vlasy pri snímaní fotografie. Sú tiež skvelým nástrojom pre makrofotografiu, fotografiu jedla a video.  

Záver

Pre fotografiu neexistuje jediné najlepšie svetlo. Správne použitie svetla závisí od vašich cieľov v oblasti imidžu a osobných preferencií. Ale kruhové svetlá môžu byť cenným nástrojom, ktorý môžete mať vo svojom arzenáli ako fotograf či portrétny fotograf.

Zdroj