Najčastejšie otázky na kruhové svetlá

Dnes sme si pripravili špeciálny článok o kruhových svetlách. Kedže sa stále tie isté otázky ohľadom ringligtov často opakujú, poďme si ich spolu prejsť. Možno práve odpovieme aj práve na tú vašu :)

Aký statív pasuje na ringlight ?

Pred výberom statívu (ak nemáte sadu kruhového svetla) si stále musíme pozrieť aké má upevnenie. Či ho viete upevniť na závit alebo svetlo nasuniete na tú vrchnú striebornú časť statívu (spigot). Ak máte kruhové svetlo, ktoré má zo spodu závit, potom zvoľte akýkoľvek štúdiový statív alebo v podstate akýkoľvek statív, ktorý má závit 1/4. Ak máte zo spodu "dieru", tak to nemusíte vôbec riešiť, statív nasuniete na vrchnú časť akéhokoľvek statívu. A je v podstate jedno či má na vrchú závit alebo nie.

Ako hlboko má byť nasadený statív na svetle ?

Zásadná vec pre túto otázku je - ak budete ringlight dávať na statív, prv si odskrutkujte úplne skrutku na boku ringlightu. Je to možno banalita ale a stretli sme sa tým už naozaj veľa krát a presne toto bol problém. Ak skrutku povolíte (ale nevyskrutkujete úplne), potom je problém vyriešený :) Statív dáte nadoraz do ringligtu a je po probléme :) 

Ako upevniť guľovú hlavu na ringlight ?

V balení kruhových svetiel sú často guľové hlavy + držiak na mobil. Ako ich dať dokopy ? Na to prikladáme dole foto, aby ste vedeli ako na to.

Ako dať guľovú hlavu na ringlight

Aký je rozdiel medzi 75W a 50W svetlom ?

Nie veľký. Možno by ste čakali, že Vám povieme, že to obrovský rozdiel, no v skutočnosti to na prvý pohľad ani nieje veľmi poznať. Samozrejme to silnejšie svetlo sa prejaví v tme, kde určite svieti silnejšie. Niekedy spravíme aj porovnanie testu v luxoch, no zatiaľ sme ho ešte nerobili. Ale samozrejme napriek tomu, že rozdiel tam nieje veľký hovoríme - so silnejšie slabšie svetlo viete spraviť, ale slabšieho silnejšie spraviť neviete.

Na čo slúži difúzor ?

Základná úloha difúzora je zmäkčenie svetla. V praxi to znamená, že sa do svetla budete vedieť bez problémov pozerať a nebude žmúriť atď. Ak by ste to isté spravili bez difúzora ale priamo do LED-svetiel, tak by Vám to bolo určite veľmi nepríjemné.

Čo je to stmievač ?

Stmievač je to koliesko alebo tlačidlo s ktorým regulujete silu osvetlenia. Oficiálne sa volá smievač, odborne potenciometer a laicky ovládač sily osvetlenia. 

Toto sú základné otázky ohľadom kruhových svetiel, ktoré stále dostávame. Ak samozrejme budú nové, doplníme to do článku :)