7 tipov na vianočné fotenie

7 tipov na vianočné fotenie

7 tipov na vianočné fotografie od iPhotography.com

Najlepšia časť vianočnej fotografie je nakoniec odpočítavanie. To je pri fotografovaní rovnako dôležité, pretože to pomáha zachovať spomienky a vytvára skvelú sviatočnú atmosféru pri pohľade späť na budúce roky.

Uistite sa, že máte pripravený fotoaparát pri balení darčekov, nalepovaní ozdôb, zdobení koláčikov, vychutnávaní si horúcej čokolády pri ohni, prestieraní stola, zdobení stromčeka a hlavne umiestnení hviezdy na vrch.

Tu je 7 tipov na vianočné fotenie , ktoré môžete využiť počas sviatočného obdobia.

1. Odfoťte deti

Vianočné portréty, ktoré skutočne žiaria, majú zaostrovací bod nastavený na oči objektu. Oči vyjadrujú skutočné emócie, vďaka ktorým sa vaše portréty budú lesknúť spomienkami, ktoré zahrejú pri srdci.

To je miesto, kam sa pozeráme, keď hovoríme s človekom, a to isté platí aj pri fotografovaní. Automaticky sa pozeráme priamo do očí, preto je dôležité uistiť sa, že sú zaostrené.

Pri vianočných skupinových portrétoch však budete najbezpečnejší s menšou clonou . Začnite fotiť na F/11, najmä ak sú v zábere deti, ktoré nemusia zostať nehybné dostatočne dlho.

Ak máte na zábere nemotorné deti, uistite sa, že rýchlosť uzávierky nie je nižšia ako 1/125, aby ste predišli rozmazaniu pohybu.

Ak chcete na svojich záberoch navodiť vianočnú atmosféru, priblížte sa k objektom, aby ste vyplnili rám. Jednou z úžasných súčastí vianočného fotenia je tráviť čas so svojou rodinou, ktorej už viac než pravdepodobne vyhovuje, že ju fotíte vy, takže experimentujte!

Aby ste zaistili, že vaše obrázky jasne určujú ročné obdobie a oslavu, pokúste sa na pozadie svojich obrázkov zahrnúť nejaký ten elegantný dekor, napríklad vianočný stromček.

2. Nezabudnite na rodinné portréty

Kto by nemiloval tradičnú rodinnú fotografiu? Či už ide o budúcoročnú vianočnú pohľadnicu alebo len o pripomenutie si dňa, je dôležité, aby ste ju dostali na miesto.

Posaďte všetkých pred stromček a obklopte ich darčekmi alebo dekoratívnymi predmetmi, aby ste skutočne vytvorili scénu. Použite statív a samospúšť, aby ste nič nezmeškali! Snažte sa nenechávať medzi ľuďmi žiadne prázdne miesto, pretože to môže vyvolať dojem opomenutia.
Pokúste sa počas dňa urobiť aj nejaké úprimné skupinové zábery, keď sa členovia rodiny smejú, jedia koláče alebo krájajú mäso.

Tie sa často ukážu ako obľúbené, pretože ukazujú emócie dňa.

3. Vyberte si textúrne obrázky

Správne nasvietenie scény pri vianočnej fotografii bude znamenať obrovský rozdiel. To platí najmä vtedy, ak sa snažíte napodobniť magickú atmosféru.

Vnútorné osvetlenie môže byť zložité s teplými vianočnými svetlami. Uistite sa, že vyváženie bielej je nastavené správne pre vaše nádherné biele vianočné osvetlenie. Vo všeobecnosti platí, že čím vyššie je vaše číslo v Kelvinoch, tým chladnejšie bude váš záber vyzerať. To sa bude líšiť v každom dome, pretože nie každý používa rovnaké žiarovky. Osvetlenie domácnosti má tendenciu vrhať teplé tóny. Preto ho budete musieť vyrovnať pomocou nastavenia vyváženia bielej žiarovky, aby ste pôsobili proti teplote teplých farieb.

Obrázok: Svetlo vyvážené s denným svetlom (vľavo) alebo pridajte teplo s nižším nastavením čísla Kelvina (vpravo).

4. Snímajte v režime priority clony

Fotografovanie vianočných fotografií v režime Aperture priority (A/Av) vám umožňuje prevziať kontrolu nad hĺbkou ostrosti.

Snímanie s prioritou clony vám poskytuje jednoduché možnosti nastavenia počas dňa. Rovnako ako na rýchle prechody medzi úprimnými portrétmi a detailnými zábermi chutného jedla.

Pohybovať sa medzi veľkými a malými otvormi je jednoducho na dosah ruky.

Predstavte si napríklad záber rodiny, ktorá sedela okolo stola. Možno budete chcieť použiť strednú až malú clonu (F/8), aby ste zabezpečili, že všetci budú jasne predstavení, zatiaľ čo ozdoby na stromčeku by si vyžadovali veľkú clonu (F/2,8) pre toto úžasne rozostrené, vždy zelené pozadie.

5. Nastavenia fotoaparátu pre bokeh

Nie je nič lepšie, ako vidieť nadšenie na detskej tvári, keď v noci zistí, že Ježiško doniesol vrece darčekov!

Pri vianočnom fotení hrá veľkú rolu Ježiškova návšteva. Najmä u mladších detí je preto zachytenie radosti nevyhnutné.

Aby ste nezmeškali žiadny záber, prepnite fotoaparát do sériového režimu (alebo režimu sériového snímania), aby ste mohli absorbovať každú sekundu. Od chvíle, keď sa prebudia až po posledný darček, ich tváre budú žiariť, ich úsmevy budú prirodzené a vaše fotografie budú nadčasové.

Keď sa baliaci papier povaľuje po miestnosti, dávajte si pozor na rušné pozadie a uistite sa, že vaše oči sú priťahované k hlavnému objektu a nič príliš nerozptyľuje vzadu.

Ak chcete vyriešiť problém rušného pozadia, buď priblížte objekt blízko (čím sa stlačí pozadie), alebo namiesto toho použite veľkú clonu, napríklad F/2,8, aby ste pozadie rozmazali.

6. Hľadajte Detailné zábery

Malé detaily Štedrého dňa ho robia výnimočným. Nezabudnite zachytiť každý vzácny okamih; odzobudenia sa až po hranie sa s novými hračkami vo vianočných pyžamách.

Detailné zábery sú rovnako dôležité ako portréty. Malé zábery zblízka, ako je baliaci papier, ozdoby, darčeky, sviatočné jedlo a prázdne taniere (dúfajme), to všetko sú skvelé detaily, ktoré dodajú chuť a príbehy vašim spomienkam na vianočné fotenie!

Použite nastavenia zblízka/makra na priblíženie záberov čo najbližšie.

Vianočné nákupy Noreen Thorn

7. Pripravte svoj fotoaparát na Vianoce

Pred veľkým dňom skontrolujte, či je všetko pripravené. Nezabudnite skontrolovať, či je batéria úplne nabitá, či je pamäťová karta naformátovaná. Možno si deň predtým vyskúšajte pár testovacích záberov, aby ste vedeli, aké bude osvetlenie v interiéri. Zabezpečte, aby boli nastavenia fotoaparátu pripravené a aby ste vedeli, kde je vo vašom dome najlepší zorný uhol, ušetrí vám to neskôr veľa času. Všímajte si vyváženie farieb svojich záberov a upravte ho priamo vo fotoaparáte, aby ste mali istotu, že nebudete musieť tráviť veky upravovaním v postprodukcii.

 

Vianočné fotografické tipy: Slová na záver

Ale čo je najdôležitejšie, keď dokončíte všetky vianočné fotografie, sadnite si a relaxujte... a užite si svoj deň!

Po tom zhone a vzrušení si nezabudnite nájsť čas a ukradnúť si pár chvíľ pre seba, aby ste sa zamysleli nad týmto veľkým dňom.