4 doplnky, ktoré NESMÚ chýbať vo vašom domácom štúdiu

Fotoateliér v pohodlí domova má samozrejme mnoho výhod, jednou z nich je pohodlie majiteľa, ktorý môže fotiť v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu. Mnohí z nás sú však presvedčení, že ateliér je výdavok, ktorý rozhodne zaťaží náš domáci rozpočet. Nie je to však pravda! Na fotenie kvalitných fotografií potrebujeme štyri doplnky! Len ? Ktoré?

Domáci foto atelier


Výber správnych foto doplnkov vám môže pripadať zložitý! Človek si kladie otázku, či na začiatok potrebuje všetko, čo je v ponuke obchodu, koľko statívov kúpiť a s akými štúdiovými riešeniami bude najlepšie začať. Našťastie začať s výstavbou domáceho štúdia nie je až také ťažké – stačí si vybrať rozumne. Mnohí sa pýtajú, či je to pri tak rozsiahlej ponuke predajní štúdiových doplnkov vôbec možné. Odpoveď je áno!

Fotografické pozadie

Jednou z must-have vecí je samozrejme aj fotografické pozadie. Vďaka ktorému vieme fotenú vec či osobu poriadne odfotiť. Preto by sme sa mali vyhýbať pozadiam, ktoré upútajú viac pozornosti diváka ako objekt, na ktorý fotíme. Preto sú najčastejšie zvolené farby pozadia neutrálne farby ako biela, čierna alebo sivá. Treba však mať na pamäti, že takéto farby nebudú vždy tou správnou voľbou. Niekedy bude perfektným aranžmánom v našom štúdiu pozadie v iných farbách - ale aby sa tak stalo, musíte plánovať o niečo skôr.


Výnimkou je samozrejme produktová fotografia, kde vedie jednotná, biela podkladová farba. Hlavným predpokladom produktovej fotografie je informovať zákazníka o vzhľade a vlastnostiach výrobku a vtedy je biela vo väčšine prípadov najvýhodnejšou farbou.

papierove pozadie s konštrukciou


Pri výbere fotografického pozadia nerozhoduje len jeho farba, ale aj typ. papier, PVC alebo látka – čo bude najlepšie? Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Papierové pozadia sú najviac používaných z uvedených možností a sú veľmi pohodlné. Môžu byť vymenené rýchlo a bez veľkého úsilia.

Napriek tomu je ich hlavnou nevýhodou trvanlivosť - bohužiaľ takéto pozadia sa rýchlo poškodia. Iné je to v prípade PVC a látkových pozadí. Tie prvé tiež bravúrne napodobňujú rôzne textúry, čo najlepšie funguje napríklad v prípade novorodeneckých či detských sedení. Ak sa chcete dozvedieť viac o výhodách a nevýhodách pozadí, prečítajte si náš príspevok na túto tému - Ako si vybrať správne fotopozadie?

 

STATÍV NA POZADIE

Keď už vyberáme pozadie, bolo by dobré investovať aj do statívu, aby ste sa neunavili pri jeho pripevňovaní na steny alebo na nestabilné, provizórne konštrukcie. Samozrejme, existujú rôzne systémy: reťazové alebo elektrické.

Na začiatok sú však najlepším riešením mobilné statívy, ktorých montáž je mimoriadne rýchla a jednoduchá a navyše nevyžaduje demontáž zo stien. Existujú dva typy mobilných statívov – štandardný a statív typu T

 

STATÍV NA FOTOAPARÁT/MOBIL

Výber statívu na fotoaparát je jednou z najdôležitejších volieb. Práve on pomáha stabilizovať naše vybavenie, a tým zlepšuje kvalitu zhotovených fotografií. Takýto statív sa skladá z troch hlavných prvkov: hlavy statívu, stĺpika a nôh a môže byť vyrobený z rôznych materiálov, ktoré určujú najmä hmotnosť a cenu produktu.

Najpopulárnejšie materiály sú: plast, hliník, oceľ a uhlík (uhlíkové vlákno). Pri výbere tohto statívu by ste si v prvom rade mali dať pozor na jeho prispôsobenie zariadeniu, ktoré hodláte fotografovať. Iný statív poslúži v prípade občasného fotenia telefónom, iný v prípade digitálneho fotoaparátu a iný v prípade zrkadlovky.

kruhove svetlo - fotka make-up

OSVETLENIE

Ďalší must-have je samotné osvetlenie. Ešte raz, pred výberom si položte otázku – aké fotografie chcete fotiť? Ak potrebujete svetlo, ktorá osvetlí väčší priestor, potom by ste sa mali zamerať na softboxy, ktoré to urobia za vás. Softboxy sa teda osvedčia okrem iných aj pri produktovej fotografii, fotení a modelingu.

A ak potrebujete rovnomerné osvetlenie nasmerované na konkrétny objekt, tvár atď., kruhové svetlo bude vhodnejšou voľbou na zníženie tieňov, ktoré rušia vaše zábery. Kruhové svetlá imitujúce denné svetlo sú preto medzi vizážistami a vizážistami prioritou. Ak sa chcete dozvedieť viac o typoch osvetlenia, prečítajte si článok Kruhové svetlo vs. softbox. Čo je lepšie ? 

Treba tiež spomenúť, že obrovskú úlohu zohráva samotný štúdiový statív na svetlo, ktorý je vo väčšine prípadov súčasťou balenia. Dôležité je, aby bol takýto statív stabilný a mal široký rozstup nôh, aby bolo možné ľubovoľne nastavovať výšku statívu, čo v praxi znamená otáčanie výšky polohy svietidla.

S takýmto vybavením budete pripravení splniť si sen o domácom fotoateliéri! Už teraz si uvedomujeme, že vaša zbierka príslušenstva sa zrejme časom rozrastie, pretože dnes sú fotoateliéry obľúbené a výrobcovia na túto obľubu rýchlo reagujú zvyšovaním počtu produktov, ktoré spestrujú život štúdiových fotografov. Možností je teda veľa, stačí sa len ponoriť a pokochať sa žiarou štúdiových lámp!

 

Zdroj: Článok a fotky