Masívna 2,2 gigapixelová fotografia Mliečnej dráhy

a

Astrofotograf Bartosz Wojczyński vytvoril gigantickú 2,2 gigapixelovú fotografiu Mliečnej dráhy, ktorú dokázal zachytiť iba za jednu noc, čo je ohromujúci úspech, pretože podobná 1,7 gigapixelová fotografia trvala ďalšiemu fotografovi 12 rokov.

Fotografiu v plnom rozlíšení nájdete tu.

Masívna fotografia bola zachytená pomocou nastavenia dvojitého ďalekohľadu: Takahashi Epsilon 130D (ohnisková vzdialenosť 430 mm, f / 3,3) a dva fotoaparáty Nikon D810A pripevnené na astrofotografickom držiaku Losmandy G11 na astrofarme Tivoli v Namíbii.

b

"Ďalekohľady boli umiestnené v miernom vzájomnom uhle, čo umožňovalo zachytiť dve samostatné oblasti oblohy súčasne," hovorí Wojczyński. "Celková suma za toto zariadenie je zhruba 25 000 dolárov."

c

d

Wojczyński hovorí, že úplné konečné rozlíšenie fotografie je 53 480 × 41 010 pixelov a na jednom pevnom disku zaberá 13 gigabajtov. Výsledná fotografia je zložená zo 110 mozaikových tabúľ a expozičný čas bol štyri minúty na jednu tabuľku pri ISO 400 za podmienok, ktoré Wojczyński popisuje ako perfektné pozorovateľské podmienky - žiadne zistiteľné svetelné znečistenie, vysoká nadmorská výška, suchý vzduch s vynikajúcou priehľadnosťou, a všetky umelé satelity v tieni.

„Použil som program Microsoft ICE na spojenie jednotlivých tabúľ do mozaiky a potom na úpravu kontrastu a sýtosti Photoshop. Čo sa týka astrofotografie bol postprocesing veľmi ľahký, “ hovorí. "Po prvé preto, že fotografie digitálnych zrkadloviek nasnímané za veľmi tmavej oblohy sa dajú použiť dá sa povedať, že hneď po vybalení z krabice, a po druhé preto, že prevádzka dvojgigapixelového obrazu pomocou akýchkoľvek pokročilých algoritmov by vyžadovala šialené množstvo procesného výkonu."

e

Tento dokonalý súhrn udalostí umožnil Wojczyńskému nielen zachytiť všetky potrebné fotografie za niečo viac ako 4,5 hodiny za jedinú noc, ale aj vytvoriť výsledný obraz, ktorý je ešte väčší ako ten, ktorý vytvoril J-P Metsavainio za 12 rokov.

f

„Je pozoruhodné, že celá fotografická relácia trvala počas jednej noci 13. mája 2021 niečo málo cez 4,5 hodiny,“ hovorí Wojczyński. "Je to v porovnaní s inými podobnými gigapixelovými projektmi veľmi krátke a myslím že za tým bolo to, že som používal duálne nastavenie zamerané na najjasnejšiu oblasť nočnej oblohy, takže extrémne dlhé expozície neboli potrebné."

g

Wojczyński hovorí, že pretože používal digitálne zrkadlovky a nie špeciálne astrofotografické fotoaparáty, nočná obloha je zobrazená v prírodných farbách a ako by ju ľudské oko videlo, keby bola dostatočne citlivá na svetlo.

"Mliečna dráha má žltooranžové sfarbenie, pretože toto je dominantná farba hviezd v našej galaxii." Farbu hmlovín spôsobuje ionizovaný vodík, ktorý emituje väčšinu svojho svetla v červenej časti viditeľného spektra (H-alfa, vlnová dĺžka 656 nm), “hovorí.

Vyššie uvedené video má názov „Gigapixely Mliečnej dráhy“, ktoré podľa Wojczyńského inšpiruje video s názvom Gigapixels of Andromeda, čo je video z roku 2015, ktoré predstavuje 1,5 gigapixelovú fotografiu galaxie Andromeda.

Čo hovoríte na takétu nádhernú scenáriu? Podarilo sa aj Vám niekde zaznamenať mliečnu dráhu? 

zdroj