Čo si vybrať ? Papierové alebo polypropylenové pozadie ?

Aký je rozdiel medzi papierovým a polypropylenovým pozadím ?

Dnes si odpovieme na veľmi častú otázku, ktorú sa nás pýtate - aký je rozdiel medzi papierovým a polypropylenovým pozadím ? Tieto 2 pozadia patria medzi veľmi často diskutovanú tému. Dnes si povieme aké prednosti má jedno aj druhé fotopozadie.

Polypropylenové fotopozadia

Výhody

Začneme od toho lacnejšieho, od polypropylenového pozadia - po našom polypropylénu :) Toto fotopozadia je naozaj veľmi vhodné pre začínajúcich fotografov, pre ľudí, ktorí sí chcú trošku "pričuchnúť k foteniu". Nechcú veľa investovať, chcú si proste vyskladať domáce štúdio do 50-100€.

Pozadie stojí cca 17€, čiže oproti papierovému pozadiu či textílnemu je výrazne lacnejšie. Polypropylén tiež odporúčame napr. na videá, napr. s takým zeleným viete pekne kľučovať, čiže ak zvažujete či Vás daný projekt vôbec bude baviť, či bude fotograf či youtuberka, potom je toto pozadie na úvod veľmi vhodné.

Výhodou ešte určite je, že ak sa zašpiní, viete ho očistiť. Pretrieť vlhkou handrou a menší prach či nejaké nečistoty zídu bez problémov dole.

Nevýhody

Jednou s kľúčových stránok polypropylenového (dlhé slovo čo ? :)) pozadia je jeho hrúbka. Má iba 120g na meter štvorcový, čo nieje veľa. Reálne Vám môže presvitať. Či už práve na videu alebo na fotke.

Dá sa to samozrejme eliminovať, ak si dáte pozadie ku stene. Stále však ak by ste mali napr. biele pozadie a zelenú stenu, bude to vidno. Je to taká menšia daň za tú nízku cenu.

Ak by sme to tak mohli povedať, práve jeho hustota je najväčšia slabosť tohto polypropylénu. Čiže ak sa toho bojíte, určite by sme na vašom mieste zvolili papierové pozadie.

polypropylenové pozadie

Na produktovú fotografiu ho kvôli jeho štruktúre určite neodpočúčame. Toto fotopozadie je vhodné hlavne práve na video a klasické portréty. Ak Vaše dieťa točí videá alebo fotí na sociálne siete, bez problémov to pozadie môžete použiť.

Papierové fotopozadie

Výhody

Papier je za nás asi najlepším foto pozadím. Papierové pozadie právom patrí aj medzi tie najpoužívanejšie pozadia medzi fotografmi. Toto pozadie má jednú obrovskú výhodu - a to je úplne minimálne štruktúra.

Ak by ste fotili aj z väčšej blízkosti, pozadie bude stále pekne čisté. Bez nejakých vrúbkov a vzoriek, ako to je napr. pri polypropylénovom pozadí. Často hovoríme, že si predstavte klasický kancelársky papier, len väčší, tvrdší a hrubší. To je papierové pozadie :)

Papierové pozadia sa predávajú navinuté na rolke. Minimálne šírka je 1,35m a dĺžka +-5m. Väčšie sú 2m široké či 2,7m. Možno ste videli práve tieto pozadia zavesené na 2,3..až 6 úchytoch naraz visieť na stene či na strope.

Papierové pozadie sa veľmi často používajú na fotenie pre eshopy, modeliek, produktov, no je to veľký univerzál :) Odfotíte tam aj menší predmet aj celú rodinku. V podstate väčšina fotiek a portrétov, ktoré vidíte, sú fotené práve na papierovom pozadí.

modelka na fotke

Nevýhody

Medzi hlavné nevýhody tohto pozadia patrí hlavne trvácnosť a fakt, že je to papier. Ak zmokne...no zmokne. Zvlní sa a je to v čudu. Ak sa roztrhne, tak sa roztrhne...práve preto bývajú tieto papierové pozadie vo viac metrových rolkách aby sa:

a) toto nedialo

b) ak by sa to udialo, mohli by ste pozadie odrezať a mať zase nové pozadie

 

Netreba sa však báť, že pozadie navydrží nič. Určite sa neroztrhne tak rýchlo ako kancelársky papier. Toho sa báť nemusíte. Tiež sa nás často pýtate - čo ak to modelka s opätkom roztrhne ? Stať sa to samozrejme môže ale ak budete mať tvrdý, čistý, vyzametaný podklad pod pozadím, je tá šanca úplne minimálne. 

Papierové pozadie môže byť ešte trošku krčivé - tiež ako papier - preto je aj v rolke. To isté je ale aj pri polyprolénovom a krčivosť je takmer totožná. Je to menšia nevýhoda, ale krčivé sú všetky pozadie okrem PVC pozadí. Takže je to nevýhoda, ale ktorej sa asi pri fotení nevyhnete.

 

Čo teda si vybrať ? Papier alebo polypropylén ?

Treba zvážiť pre a proti. Každé pozadie má niečo do seba. Ak cena od 30€ za papier je v poriadku, za nás určite odporúčame papier. Ak s fotením začínate a nebudete fotiť produktovky, kľudne si to vyskúšajte na polypropyléne. Je to naše najpredávanejšie pozadie, čiže určite to pozadie je veľmi dobré.

Ak budete nahrávať videá, tam je výber len a len na Vás. Nepokazíte nič ani s jedným :) Možno ešte jedna vec - najužšie polypropylénové pozadie je 1,6m, papierové je 1,35m. Poznáme fotografov, ktorý práve skrz tento rozmer fotia na polypropyléne - a fotia perfektné fotečky. A ozaj - máte vytvorené aj celé sety či už papierového pozadie, polypropylénové či textílne s konštrukciou.

Pevne veríme, že Vám tento článok pri rozhodovaní pomohol. Ak áno, napíšte nám do komentára, aké pozadie používate Vy a prečo! :)