Monopod vs. Statív - aký je medzi nimi rozdiel ?

Možno sa pýtate, či potrebujete monopod alebo statív pre svoje fotografické vybavenie, pretože použitie nižšej rýchlosti uzávierky funguje najlepšie, keď je fotoaparát podopretý a upevnený na mieste.

Budeme diskutovať o rozdiele medzi monopodom a statívom, poskytneme niekoľko tipov a navrhneme, čo najlepšie funguje v situáciách, ako je lov a fotografovanie krajiny.

Čo je statív ?

VjNCpLSgHEHixQo-Oot6hjbHmjf1FtjRJBZdXXhqnGvXOmzrvrGWnfgWnVzlNah4bFImL7j7j9_aZvtTgVpfDXXxMS8OA9vpvXBqXIe7jQBlNpdnG_e7GCr0all1.jpg

Fotka od S. Hermann & F. Richter z Pixabay 

Statív je stojan s tromi nohami, ktorý drží fotoaparát alebo iné vybavenie. Fotografov, ktorí s nimi pracujú, často vidíte pri fotografovaní krajiny, portrétov alebo iných prvkov, keď musí fotoaparát zostať nehybný. Statívy ponúkajú stabilitu a udržujú polohu vášho fotoaparátu pod kontrolou, no väčšina z nich váži niekoľko kíál a niektoré sa dokonca dodávajú vo viacerých častiach.

 

Čo je monopod ?

CTFXIJkA-ZSd_zGauq84cGNZbDygoGQC_3-9xGI3vV_F_JR_4nKrOuZovhKl0D-F_v3BSpj0zLXURNDGwip2FgZ2_pZyufNteXsdd6EKqYecZVZSYtX1IMY4Lq2R.jpg

Fotka od Mircea Iancu z Pixabay 

Monopod je ďalšie zariadenie, ktoré ponúka stabilitu, ktorá je nevyhnutná na zachytenie konkrétnych fotografií a snímanie s pomalou uzávierkou. Namiesto troch nôh ako statív obsahuje monopod jednu nohu so základňou, ako je gumená podkova alebo hrot na konci.

Monopody majú rôznu hmotnosť, ale väčšina z nich neváži toľko ako statív a ušetriť pár kíl navyše môže znamenať veľký rozdiel, keď vláčite so sebou fotografickú výbavu na dlhé vzdialenosti. Ponúkajú tiež užitočné funkcie, ale nevyžadujú montáž ani sa nedodávajú vo viacerých kusoch.

 

Výhody fotenie s monopodom

Jedným z najvýznamnejších rozdielov pri porovnávaní statívu a monopodu je počet nôh, čo môže mať podstatný vplyv na veci, ako sú otrasy fotoaparátu, expozičné časy a odolnosť voči poveternostným vplyvom.

 

Klady a zápory monopodu

Monopody často používajú rýchloupínacie doštičky, takže fotoaparát je možné uzamknúť alebo odstrániť v priebehu niekoľkých sekúnd. Menšia veľkosť monopodu je tiež ideálna, ak je problém s priestorom alebo ak budete fotografovať na rušnom mieste. Keďže statívy môžu predstavovať nebezpečenstvo zakopnutia, na mnohých miestach je ich používanie počas podujatí zakázané. 

Monopody sú ľahšie ako statívy, pohodlnejšie sa nastavujú a lepšie ovládateľné pri dlhodobom prenášaní vybavenia.  

Monopody majú menšiu stabilitu ako statív, čo znamená, že statív budete potrebovať aj pri dlhšej expozícii alebo keď je vietor. Nie všetky monopody majú schopnosť samostatnej polohy, takže ich budete musieť držať aj pri nastavovaní záberu.

 

Aké sú vyhody používania tripodu ?

Ak chcete fotografovať s dlhými expozíciami, statív ponúka najlepšiu stabilitu a uzamkne váš fotoaparát na mieste bez veľkého úsilia.

 

Klady a zápory statívu

Statívy sa dodávajú v širokej škále veľkostí a ešte významnejšom počte hláv, takže nájdete presne to, čo potrebujete. Mnoho krajinárskych fotografov uprednostňuje statív, pretože sa ho nemusia držať, keď fotoaparát zachytáva záber.

Statívy sú tiež najlepšie, ak chcete experimentovať s rýchlosťou uzávierky a statívy aj monopody majú využitie pri fotografovaní krajiny a poľovníctva.

Statív sa zvyčajne dodáva s tromi nohami, ktoré je potrebné nastaviť, aby ste mohli fotografovať, čo znamená, že môžete mať problém udržať sa v akcii v preplnených akciách. Statívy sú tiež ťažkopádne a nie sú nevyhnutné pre všetky druhy fotografií.

Ak chcete znížiť váhu fotoaparátu zo svojho krku, použite monopod, statívy sa najlepšie používajú na stacionárnejšie činnosti, ako sú časozbery, štúdiová fotografia a zátišie.

 

Prečo by ste mali zvážiť kombináciu statívu a monopodu

Každý fotograf bude mať iné potreby, ale kombinácia statívu a monopodu vám môže pomôcť využiť výhody oboch častí výbavy bez pridanej hmotnosti alebo problémov s dvomi samostatnými položkami.

Kombinácia monopodového statívu sa mohla začať ako novinka pre fotografov. Napriek tomu sa rozrástol do potenciálne modulárneho systému, ktorý vám umožňuje používať ktorúkoľvek z troch nôh statívu ako monopod.

Prechod od konfigurácie monopodu k nastaveniu statívu trvá minútu, čo je jediná nevýhoda, no tieto zariadenia stoja menej ako dve samostatné položky a umožňujú vám pripraviť sa na čokoľvek.

 

Ktorá možnosť je pre vašu fotografiu najlepšia?

Zváženie výhod a nevýhod monopodu a statívu vám nemusí stačiť na to, aby ste sa rozhodli, ktorá položka je pre vás tá pravá. Správna voľba bude závisieť od niekoľkých faktorov vrátane typu fotografie, ktorú robíte, spôsobu, akým chcete fotoaparát používať, a toho, ako často budete potrebovať statív na zvýšenie stability počas fotenia.

Ak ste jedným z tých fotografov, ktorí sa často pohybujú kvôli rôznym záberom, potom môže byť pre vás ťažké nastaviť nohy statívu pri každom pohybe. Aj keď majú statívy funkcie, vďaka ktorým sú ideálne na fotografovanie krajiny a zátišia, nie sú vhodné na akčné zábery, pri ktorých musíte zmeniť miesto, aby ste získali čo najlepšie fotografie.

DZfnrG7x9CrA7l9sJqKAuXp2fCn2nToNStfFzNoGwhqk0SStrVS8j8s2HPCjNT_bQyvd3Nl6QP08Q2Pll5Ot8PNDo6ay8WGrwSrn8ycH0ZMsrkS9mNpAPBzxzvHk.jpg

Fotka od Jill Wellington z Pixabay 

Poľovníctvo je ďalším príkladom, kde vám statív, ktorý sa zablokuje, môže pomôcť zachytiť divokú zver, ktorá sa môže zatúlať, ale najlepšie je, ak sa pravidelne kontrolujete pomocou fotoaparátu. Statív vám tiež pomôže získať jasný obraz rýchlo sa pohybujúceho objektu.

 

Prečo sú najlepšie na zábery divokej prírody a krajiny

Fotografi divokej zveri sú známi tým, že pri prenasledovaní vzdialených zvierat používajú veľké, dlhé objektívy, ktoré sú dosť ťažké. Ak máte v pláne urobiť si trochu pešej turistiky, aby ste zachytili fotografie, monopody vám môžu pomôcť znížiť hmotnosť, ktorú nesiete, a uľahčiť vám rýchly pohyb po skalnatom a nestabilnom teréne. 

eh4z6eXExVJ3HnwDysv6XiUFA3BMHB49NSBc6AMoPcMb4iMtYQaWur3TlQPHa8ajAm8JpuZ-VMVLDKB6rkhhk2ExZ7bCBK391Qv7b8g1Ig9OhZYhExKrtGStzh6k.jpg

Fotka od Free-Photos z Pixabay 

Pri sledovaní rýchlo sa pohybujúceho objektu možno nebudete mať čas nastavovať nohy statívu a jednoduché používanie monopodu vám môže pomôcť získať drahocenný čas na úpravu nastavení fotoaparátu, ako je rýchlosť uzávierky.

rv_NEzVCQMs3NAgKz1GKkNXg_2rHuBTtaBebU4hq2F1rb5r_G5Zmtni3hyg-yMSmcq4IB3_g1IZc4Rbf5OovkJ2mcfZuJi5FkiSQjL-ktAKo3ov7tsxDzpP54snM.jpg

Fotka od David Mark z Pixabay

Krajinná fotografia je príkladom, kedy je na zachytenie najlepších fotografií potrebný dlhý čas uzávierky, expozícia a stabilita. Tri nohy statívu sa dajú nastaviť tak, aby ponúkli najlepšiu polohu pre váš fotoaparát a zostali na jednom mieste dlhší čas. 

rNQy6ESXqPeS8q3f-W8_R96VjLrN7UXT1BKvHsZBRDP1LWVdGYUiGiZ-URVeT2PqaEM7RtxJIltR654XLfjKyR-mKF8IhPjPncuxTdWKKRBuKan5EcwsZIm-xoAi.jpg

Fotka od bertvthul z Pixabay 

Zatiaľ čo monopody môžu obmedziť čas, ktorý môžete zotrvať na jednom mieste, statív vám umožňuje maximálne množstvo času na vytvorenie záberu bez akéhokoľvek rušenia fotoaparátu.

 

Natáčanie videa je oveľa jednoduchšie

Statív s nastaveným monopodom môže byť tým najlepším z oboch svetov na natáčanie videa, keď pracujete s rôznorodým terénom a scénami. Kombinované zariadenie zaistí, že budete pripravení na každý kúsok snímania, či už objekt stojí na mieste alebo sa rýchlo pohybuje. 

aLSSrc2tJL7rgVerJzUvXBfGe763hiH44Wn2bElZwLKkzCIyY7ohaLvjJ9o2z2Qz0eohfzrgJovOn9VNg9Kp-NxSxZHxj9Sdfkr4zeABFEi0wate2Bj5B6S4Z9bM.jpg

Fotka od fancycrave1 z Pixabay

Kombinované zariadenie vám tiež zaistí stabilitu, keď ju potrebujete, a slobodu pohybu bez toho, aby ste museli ťahať ďalšie vybavenie.

 

Používanie statívov a monopodov v športovej fotografii

E6Gli7okjHpYDqQOyuwhrXkzOHwk2UK1PFLxlkdpit1m-yx6-nARhcz3FT7DsK4UNHAZi_v0q2gNU64X315kybd2GOgY5jmgj2S1GuVhlsGYwDOZuo2MuUGSTc77.jpg

Fotka od skeeze z Pixabay

Športová fotografia mohla byť v minulosti synonymom pre statív, no nové monopody sa presadili ako lepšia voľba na základe ich hmotnosti a jednoduchosti použitia v spojení s ťažkým fotoaparátom.

Tt5R0KJ2dyXAPo9MtXQZPKv-13AB9CpOfLWJRz5ueA6dQLZSbYS5Vz9HvuPP3uLf87Noy9w3BmSZqJYg8HPWsCa0gKGl9g8lFK3vw2H2Z8L6IMPskR8MMSDFUxBh.jpg

Fotka od PublicDomainArchive z Pixabay 

Monopody umožňujú fotoaparátu rýchly pohyb z jedného miesta na druhé a udržujú hmotnosť fotoaparátu. Statív by zaberal podstatne viac miesta, čo by sťažilo efektívne umiestnenie nôh a mohlo by tiež predstavovať nebezpečenstvo zakopnutia pre ľudí okolo vás.

 

Ďalšie miesta a udalosti na použitie monopodu

Gq_7wOjzMpVtelPL3qVaKhkCPy8E0JscYvQbLa8yz8vkIqh-DPYqb5YMpntSNnM_YTX5ccFIO3xJRhRxWjNYXD69krC-PQ_Jae5Bu_rnIR-zOWGKa_YdCLIVTsPG.jpg

Fotka od StockSnap z Pixabay

Naozaj preplnené miesta si vyžadujú zariadenie, ktoré udrží fotoaparát stabilne bez toho, aby zaberal priestor, a mnohé miesta zakázali používanie statívov, pretože v mnohých situáciách môžu predstavovať nebezpečenstvo zakopnutia. Sú chvíle, keď je monopod jedinou možnosťou, ale je to aj mimoriadne užitočná výbava.

Vowy_dBaeZHqxc70m375o5808POZQRkg0QWMzuoRbTwmzorJg5kbA9yEiMTURZsUNtX3dDINUKigQgq9BE1f-d9_Vn_JG5oFhoiRobgoNnKusBPdh8e8NWu4isjY.jpg

Fotka od Free-Photos z Pixabay

Monopod vám umožní zachytiť video a fotografie bez toho, aby ste museli celú dobu držať v rukách celú váhu vášho vybavenia. Toto nastavenie vám môže dobre poslúžiť aj pri koncertoch v sede a pri akciách, keď budete dlho stáť.

 

Statívy a fotografovanie portrétov

Statívy sú skvelou voľbou pre portréty, pretože vám umožňujú vykonávať jemné úpravy nastavení fotoaparátu bez toho, aby ste museli držať fotoaparát na mieste. Portréty často vyžadujú pohyb objektu a úpravu osvetlenia a ostré snímky sa dajú dosiahnuť, keď je fotoaparát na nehybnej základni.

 

rroatonrQDUwnQVb4HRFoJ4fIa4EV88LcNcvBW3z04PtctvzkMgTN5sRvMDapAxb0Ewfcdt7Y9_OgusHZhRSjwOMvr2n1MLPOlBo5JM1vH9YKKiXPvi-ZJV1WCGL.jpg

Fotka od Анастасия Гепп z Pixabay 

Použitie statívu vám umožňuje komponovať každý obrázok v hľadáčiku a vytvárať priamy očný kontakt s objektom. Monopod môže byť užitočný pre jeden objekt, keď ste vonku, kde potrebujete improvizovať alebo nechcete so sebou vláčiť kopu vybavenia.

rMnNw8XUh7UIPpcfOQikGrbrU3MCwqv_8KF5c5mIw1eWZ_AX3EFFiWWpNeDTIu8o0JERjFVKywd4fGs7SIjlFS3HCYYLxLfYfZTSAJyDxOK7gJ8UCRBOebektwHH.jpg

Fotka od DanaTentis z Pixabay 

Ideálne pre nočné fotografovanie a pri slabom osvetlení

Nočná fotografia je jedinečná oblasť, kde sa ostré predmety kombinujú s rozmazaním pohybu a vytvárajú neskutočné obrázky. Ak ste na tento typ práce použili monopod, museli by ste stáť úplne nehybne a držať fotoaparát minútu alebo dlhšie, v závislosti od záberu.

1oDHDknYQecGU5iMeY2OpR-VgZC2gu_ljtWgk4WDB7vYk2c3uSInKBoDLdPq0Z0U4XPO-MbMzw8ZvFhPvkgXaY1rKsWUoXPvGU1ETdsCi6gJxdLERshkpAhWt-8j.jpg

Fotka od David Mark z Pixabay

Statív eliminuje dohady, pokiaľ ide o nočné fotografovanie, a minimalizuje rozmazanie pohybu bez ohľadu na expozičný čas. Ak je váš expozičný čas dlhší ako 1/15 sekundy, budete chcieť statív, inak budú vaše obrázky plné pohybového rozmazania. Napríklad snímanie hviezd môže trvať najmenej tridsať sekúnd a použitie statívu je nevyhnutné.

Používanie statívov a monopodov v športovej fotografii

E6Gli7okjHpYDqQOyuwhrXkzOHwk2UK1PFLxlkdpit1m-yx6-nARhcz3FT7DsK4UNHAZi_v0q2gNU64X315kybd2GOgY5jmgj2S1GuVhlsGYwDOZuo2MuUGSTc77.jpg

Fotka od skeeze z Pixabay

Športová fotografia mohla byť v minulosti synonymom pre statív, no nové monopody sa presadili ako lepšia voľba na základe ich hmotnosti a jednoduchosti použitia v spojení s ťažkým fotoaparátom.

Tt5R0KJ2dyXAPo9MtXQZPKv-13AB9CpOfLWJRz5ueA6dQLZSbYS5Vz9HvuPP3uLf87Noy9w3BmSZqJYg8HPWsCa0gKGl9g8lFK3vw2H2Z8L6IMPskR8MMSDFUxBh.jpg

Fotka od PublicDomainArchive z Pixabay 

Monopody umožňujú fotoaparátu rýchly pohyb z jedného miesta na druhé a udržujú hmotnosť fotoaparátu. Statív by zaberal podstatne viac miesta, čo by sťažilo efektívne umiestnenie nôh a mohlo by tiež predstavovať nebezpečenstvo zakopnutia pre ľudí okolo vás.

 

Ktorá možnosť je pre vás najlepšia?

Monopod bude vždy vážiť menej ako statív, pretože má menej nôh a komponentov, a k tomu môže v núdzi slúžiť ako vychádzková palica alebo podporná palica. Ak ste vášnivým turistom alebo batôžkárom, tento typ všestrannosti vám môže pomôcť ušetriť hmotnosť balíka a umožní vám mať potrebné vybavenie na fotografovanie prírody.

Ak plánujete fotografovať alebo natáčať videá, ktoré používajú ostré uhly vo vzťahu k vášmu objektu, alebo ak fotografujete na úrovni zeme, možno by ste mali zvážiť použitie statívu, pretože v týchto situáciách ľahko prekoná monopod.

Je prirodzené, že fotografi majú veľmi pevné názory, pokiaľ ide o diskusiu o statíve a monopode, a najlepšia voľba pre vás bude do značnej miery závisieť od záberov, ktoré sa pokúšate zachytiť.

Ak chcete napríklad priblížiť fotoaparát k objektu, ale nemôžete fyzicky priblížiť svoje telo, statív môže byť cenným nástrojom. Avšak pri fotení, kde budete väčšinu času v pohybe, môže byť monopod neoceniteľný.

Ak chcete nájsť odpoveď na diskusiu o statíve a monopode pre svoje vlastné použitie, mali by ste si dôkladne premyslieť svoj prípad použitia a to, čo budete potrebovať, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky. Zvážte prebratie niekoľkých tipov od ostatných, ktorí pracovali so statívmi a monopodmi pre typ fotografie, ktorý chcete robiť, a experimentujte, aby ste našli vhodnú kombináciu.

 

Záver

Mať oba typy podpory fotoaparátu sa oplatí, ak sa plánujete zúčastniť na rôznych druhoch fotografovania, ale kombinované zariadenie vám môže ušetriť čas aj peniaze. Monopod je vynikajúcou voľbou na lov alebo akčné zábery, ale nie je skvelý na makrofotografiu a dlhé expozície.

Statív je výbornou voľbou, keď potrebujete čo najlepšiu stabilitu a ak chcete pracovať s expozičnými časmi a rýchlosťou uzávierky, je to nevyhnutná výbava.

Zdroj článku