Ako sa starať o lítium-iónové batérie, aby vydržali čo najdlhšie?

članok
 
Väčšinu dnes používaných batérií nájdete so symbolom „li-ion“. Toto je skratka pre lítium-iónové.
 
Práve tento druh batérie je v tejto dobe nenahraditeľným doplnkom. Mnoho používateľov batérií si však stále pamätá predchádzajúce generácie článkov a používa staré klasické batérie, ktoré v prípade moderných riešení možno považovať za mýty.
 
V tomto článku vám povieme o osvedčených postupoch spojených so starostlivosťou o lítium-iónové batérie, ktoré vám umožnia maximalizovať ich potenciál a ochrániť články pred poškodením.
 
Mobily, tablety, počítače, digitálne fotoaparáty, LED svetlá a dokonca aj elektrické autá ... tento zoznam môže byť skutočne dlhý. Lítium-iónové články dnes napájajú takmer všetky elektronické zariadenia, ktoré nás obklopujú. Všetky batérie majú svoje limity, preto stojí za to diskutovať o osvedčených postupoch spojených s ich každodenným používaním.
 
 
Formácia batérie - fakt alebo mýtus?
 
Ak si pamätáte časy ikonických telefónov Nokia 3310 a vyklápacích telefónov, ktoré mali namiesto zloženej obrazovky tlačidlá s číslami, určite ste stáli pred dilemou: ako spojazdniť nový mobil ihneď po vybalení z krabice. Vtedy sa hovorilo, že batéria si vyžaduje formáciu. Išlo o úplné vybitie a nabitie zariadenia trikrát. Tento proces mal zaistiť dlhú životnosť batérie a tiež to, že nestratí rýchlo energiu. Išlo však o články niklu a kovu (Ni-MH).
 
Staré batérie neboli veľmi dobré na dobíjanie. Preto museli byť pred úplným nabitím úplne vybití. Použitie tvarovania v prípade lítium-iónových článkov je zbytočné. To môže byť dokonca škodlivé pre moderné batérie, pre ktoré sú menšie vybíjania a nabíjania lepšie.
 
V prípade lítium-iónových článkov ich vybíjanie na maximálne 50% kapacity predlžuje ich životnosť! Je preto dobrým zvykom nabíjať batérie nie vybité, ale vždy, keď je to možné.
 
newell nabíjačka
 
 
Li-ion batéria VS. teplotné zmeny
 
Ak ste niekedy používali svoj mobil dlhší čas v chlade, určite ste si všimli, že výdrž batérie nečakane klesá. Bunky totiž strácajú svoje najlepšie vlastnosti pri veľmi vysokých a veľmi nízkych teplotách.
 
Optimálna teplota v miestnosti je 20-25 stupňov a limitné hodnoty 0-30 stupňov Celzia. Vysoké teploty trvalo skracujú životnosť lítium-iónových článkov, zatiaľ čo nízke teploty majú veľmi negatívny vplyv na získanú kapacitu.
 
Preto ak batérie nechávate často v horúcich autách, určite sa tomu snažte čo najviac predísť a radšej ich vždy vyberajte. Škodlivé bude aj nabíjanie článkov tam, kde je veľmi teplo. Izbová teplota je najväčším spojencom pre dlhú životnosť a kapacitu buniek!
 
 
Nepoužitý lítium-iónový akumulátor sa nesmie vybíjať!
 
Ako už viete, vybíjanie lítium-iónových batérií na nulu im veľmi škodí. Čo môže byť ešte horšie? Nenabitie na dlhší čas bez doplnenia energie.
 
Ak viete, že vaše batérie nebudú dlhší čas používané, uistite sa, že úroveň nabitia zostane okolo 30% -50%. Ak sa rozhodnete nepoužitú batériu skladovať niekoľko mesiacov, riskujete veľké riziko. To môže bunku natrvalo poškodiť alebo niekoľkokrát znížiť jej životnosť!
 
 
Je v poriadku čiastočne vybiť lítium-iónovú batériu?
 
Vyhnúť sa pravidelnému nabíjaniu na 100% a vybitiu batérie na 0% je osvedčený postup, ako udržať články v najlepšom stave. Niektoré zariadenia majú dokonca špeciálnu ochranu, ktorá zastaví proces nabíjania skôr, ako dosiahne maximum.
 
V priemysle sa však ozývajú hlasy, ktoré hovoria, že po 30 cykloch čiastočného vybitia sa oplatí batériu úplne vybiť a znova nabiť. Na čo je taká operácia? Mnoho článkov obsahuje digitálny merač napätia. Riadi nabíjací cyklus a táto akcia má pomôcť pri jeho optimálnej kalibrácii.
 
lítium-iónová batéria
 
 
Vyberte lítium-iónové články s vysokou kapacitou
 
Nič netrvá večne, a už vôbec nie životnosť lítium-iónovej batérie. Dodržiavanie všetkých rád v tomto článku im pomôže udržať ich v optimálnom stave, ale každá bunka sa časom opotrebuje.
 
Aj tu si však môžete vybrať, čo spomalí proces starnutia. Výberom batérií s väčšou kapacitou sa môžeme spoľahnúť, že nám budú slúžiť dlhšie.
 
Ďalšou výhodou bude fakt, že nimi poháňané zariadenie vydrží viac minút, hodín či dní.
 
 
Lítium-iónové batérie od nás nevyžadujú špeciálne nasadenie, aby sme ich mohli používať čo najdlhšie. Stačí dodržať niekoľko osvedčených postupov, aby fungovali efektívne niekoľko rokov.
 
Dúfame, że vám článok pomohol a pri výbere batérie zhodnotíte aj niektoré naše rady, ktoré sme uviedli vyššie.