10 vianočných foto typov

Zdá sa, že fotografovanie a Vianoce idú ruka v ruke. So svojou rodinou a priateľmi pohromade máte šancu vytvoriť snímky, ktoré budete zdieľať online, tlačiť ich na albumy alebo ich pošlete poštou kľudne aj po celom svete a uchováte si ich po celé generácie pomocou sily digitálneho zobrazovania. Takže tu je 10 tipov na vianočné fotografovanie, aby ste sa uistili, že tieto fotografie budú skvelé. 

1) Zvýšte svoje ISO

Nájdite správnu rovnováhu medzi okolitým prostredím a bleskom, aj keď to znamená zvýšenie citlivosti ISO na 1600, 3200 a dokonca 6400 v závislosti od fotoaparátu. Na full frame profesionálnych fotoaparátoch, ako sú Canon 5D Mark IV, Nikon D850 alebo Sony A9, sa nebojte ísť až na 6400. Na základných fotoaparátoch ako Canon Rebel alebo Sony a6500 udržujte ISO na hodnote 1600 a nižšej, aby nedošlo k prílišnej degradácii obrazu. Fotografie nižšie boli nasnímané pri ISO 3200 na Canon 5D Mark IV.

2) Použite nižšie clony

Vytvorte nádherný bokeh vo svojich vianočných svetielkach na pozadí znížením clony. Obrázok nižšie je nasnímaný na Canon 5D Mark III s objektívom Canon 50 mm F1,2 pri F2,0. Samozrejme, pri takejto malej hĺbke ostrosti musíte byť veľmi presní, ale ak dokážete zaostriť svoje objekty, nízka clona skutočne rozžiari vaše obrázky a vyzdvihne tie krásne vianočné svetlá na pozadí. Ak je to váš objektív schopný, skúste zostať na hodnote f2,8 alebo nižšej.

vianočné fotenie

3) Použite prirodzené svetlo (vyhnite sa blesku)

Ak chcete vytvoriť prirodzené, teplé a náladové obrázky, nezabudnite vypnúť blesk pre niektoré (ak nie väčšinu) svojich fotografií. To umožňuje, aby sa na vašich obrázkoch objavilo okolité svetlo vianočných svetielok alebo krbu a časti scény sa dostali do tieňa.

tipy na vianočné fotenie

4) Použite vianočné rekvizity

Pre vianočné portréty zvážte zahrnutie zábavných vianočných rekvizít, ako sú mikulášske čiapky a roztomilé sviatočné oblečenie. Je lákavé leňošiť celý deň v pyžame, ale trocha plánovania navyše zaberie veľmi dlhú cestu.

5) Priblížte sa

Umiestnením objektu na fotografii bližšie k fotoaparátu môžete zvýšiť mieru rozmazania v rozostrených častiach obrázka, čo funguje skvele pri malých detailoch, ako sú vianočné ozdoby. Dbajte na to, aby ste mali nízku clonu a zvážte použitie makroobjektívu, aby ste sa dostali ešte bližšie, a pritom stále dokázali zaostriť. Opäť zvážte vypnutie blesku, aby ste si zachovali prirodzený náladový pocit.

tipy na vianočné bokeh

 

6) Používajte zábavné a šialené pózy

Obdobie sviatkov je časom zábavy a radosti. Určite ustúpte od tých klasických póz s úsmevom do kamery a zbláznite sa. Ako fotograf je vašou úlohou získať skvelé reakcie, úsmevy a pózy od svojich objektov, či už ste najatý profesionálne na zachytenie dovolenkovej udalosti alebo jednoducho fotografujete svoju rodinu.

vianočné tipy

7) Zvážte fotobúdku

Fotobúdky sú čoraz jednoduchšie a jednoduchšie. Na vašom iPade sú bezplatné aplikácie Photobooth, ako aj množstvo jednoduchého, lacného softvéru Photobooth . Pre veľké sviatočné párty sú skvelým doplnkom slávností; a dobre fungujú aj pri malých rodinných stretnutiach.

vianočná fotobúdka

8) Zostaňte aktívny a pripravený na skvelé reakcie

Buďte pripravení a aktívne predvídajte úsmevy a smiech. Majte fotoaparát zapnutý, kým vaša rodina a priatelia otvoria darčeky a zachytia reakcie. Niektoré z vašich najlepších záberov z Vianoc budú aktuálne snímky bez pózovania.

vianočné fotky

9) Zvážte vytvorenie GIF

GIFy sú skvelé na zobrazenie série udalostí v sekvencii. Spojením obrázkov z týchto momentov môžu vzniknúť veselé GIFy, ktoré si vaša rodina zamiluje. 

10) Zvážte vytvorenie koláže

Namiesto uverejňovania 10 samostatných fotografií zvážte vytvorenie koláže. V našom svete sociálnych médií je jednoduchšie poslať na Instagram, Facebook a Tweet jeden obrázok, ktorý zhrnie večierok, než zahltiť sociálne sieťe a časové osi viacerými obrázkami.

vianočná-fotografická-koláž

11) Používajte pokročilé techniky, ako sú dlhé expozície a kompozity

Ak chcete vytvoriť krásne hviezdne efekty vo vianočnom osvetlení, zvážte použitie malých otvorov a dlhých expozícií. Toto je v rozpore s naším prvým tipom zníženia clony, ale tento tip sa používa na vytvorenie úplne iného vzhľadu. S malými otvormi využívate difrakciu na vytváranie počiatočných impulzov . Ak na fotke zahrňujete ľudí alebo iné pohybujúce sa objekty, zvážte zlúčenie viacerých obrázkov do kompozície. 

Fishbomb UNDFIND Prázdninové fotenie

Vianočné foto tipy Záver

Najdôležitejším pravidlom pre vianočné fotografie je zábava. Je to skvelý čas hrať sa s bokehom vianočných svetielok a využívať prepracované, slávnostné sady. Je to tiež skvelý čas na získanie zmysluplných rodinných fotografií, pretože sa zdá byť stále ťažšie dostať všetkých našich blízkych na jedno miesto naraz. Využite toto nádherné obdobie roka a podeľte sa s nami o svoje výsledky na našom Facebooku alebo Instagrame.